ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Кметът на Пловдив откри юбилейната изложба на скулптора Цвятко Сиромашки в препълнената Зала „2019“

На прага на своята 70-та годишнина (20.05.1954) скулпторът Цвятко Сиромашки доказа, че е един от най-известните български творци в пластичните изкуства, че може да се гордее не само с плодотворната си артистична кариера, но и с богатството от приятели и верни почитатели.

Получи поздравление лично от кмета на Пловдив Костадин Димитров, кой подчерта, че: „Когато говорим в Пловдив за таланти в света на изкуство, на скулптурата, то винаги споменаваме Цвятко Сиромашки“. И пожела авторът още дълги години да радва публиката със своето творчество.

„Цвятко Сиромашки е творец, който непрекъснато гори в спиралата на развитието, непрекъснато е нов и различен и ни прави съучастници в задълбочения си аналитичен диалог със света“ – отбеляза в своето слово по време на откриването изкуствоведът Борис Китанов.

„Скъпи приятелю,…Бог те е дарил с впечатляващ талант, който те превърна в знакова фигура на българската скулптура в града под тепетата, в България и по света. Сигурен съм, че си вложил любов и възхита в извайването на образите, които изпълват творбите ти в това литийно шествие на духа“ – написа в поздравителния си адрес до юбиляря друг голям скулптор – Вежди Рашидов.

Цвятко Сиромашки получи специални поздравления и от: Дружеството на пловдивските художници, от Българската академия на науките и изкуствата, от Дружество приятелите на Израел „Негев“. Дори поети рецитираха стихове, написани специално за него. В „дружеска закачка“, съчинена в силните бохемски години на лирическия герой и на автора ѝ – писателя Йото Пацов се твърди:

„На „Гладстон“ сме се сбрали в юбилеен миг,

където и животът да ни лашка,

тук всеки личност е и всеки е велик.

Над нас е само Цвятко Сиромашки.“

Голямата ретроспективна изложба „Литийно“ може да се види до 14 юни в Зала „2019“ на Градска художествена галерия – Пловдив, ул. „Гладстон“ 32.

Онези, които искат да се срещнат лично с автора, ще могат да го направят между 19 и 20 часа в събота (18 май) по време на Европейската нощ на музеите и галериите. Тогава Зала „2019“ ще бъде отворена до 22 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина